• Magyar
  • Román

Felújítanák a nagyszebeni Brukenthal Múzeumot

2015-03-04 04:08
A nagyszebeni Brukenthal Múzeum restaurálására indítottak adománygyűjtést

Az ország legrégebbi csaknem 200 éves múzeumát teljes mértékben egyszer sem sikerült felújítani. Az épület állapota sokat romlott az elmúlt évtizedek alatt, így a múzeum részleges lezárása elkerülhetetlenné vált, a palota pedig végleg bezárhatja kapuit – erre figyelmezetnek a restaurálást kezdeményezők, akik egy online petíciót is indítottak ebből a célból.

 rsz_palatul_brukenthal_b

A múzeum közleménte román nyelven:

Muzeul Naţional Brukenthal anunţă lansarea campaniei White Palace – Dark Story [un palat alb – o poveste întunecată] pentru restaurarea Palatului Brukenthal.

Descrierea campaniei:

Gen: Campanie pentru o cauză

Titlu: White Palace – Dark Story

Organizatori: Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia Brukenthalia

Partener unic: Deine Lakaien, Germania

Acţiune: Petiţia

Durată: 1.03 – 31.05.2015

Scop: Conştientizare asupra stării de degradare a Palatului Brukenthal şi a necesităţii restaurării clădirii.

Mijloace de informare publică: Site-ul oficial al Muzeului Naţional Brukenthal www.brukenthalmuseum.roFacebook oficial Brukenthal National Museum / Muzeul Naţional Brukenthal

Argument

Monument istoric de categorie A, Palatul Brukenthal nu a fost niciodată restaurat integral în cele peste două secole de funcţionalitate a clădirii.

Considerând faptul că în anul 2017 se împlinesc 200 de ani de la inaugurarea în Palatul Brukenthal a primului muzeu din România, campania „White Palace – Dark Story”[Palat alb – poveste întunecată] are ca scop conştientizarea publicului asupra stării de deteriorare a clădirii monument istoric şi a necesităţii imperative de demarare a lucrărilor de restaurare.

Brukenthal_restaurare_10_b

Petiţia

Între 1 martie şi 31 mai anul curent, petiţia pentru restaurarea Palatului Brukenthal poate fi semnată online pe site-ul muzeului www.brukenthalmuseum.ro sau la sediile Muzeului Naţional Brukenthal.

Brukenthal_restaurare_09 Brukenthal_restaurare_04

Concept

Într-o perioadă în care media se confruntă cu o abundenţă de informaţii de natură politică, socială şi economică, Muzeul Naţional Brukenthal a ales conceptul narativ al unei poveşti ce prezintă actualitatea în dialog cu trecutul. Vom încerca să atragem atenţia asupra aspectelor necunoscute şi detaliilor care scapă observaţiei directe sau sunt greu de observat cu ochiul liber.

Structura conceptului este modulară, fiecare dintre cele trei luni de campaniei urmând să prezinte o temă:

MARTIE – piatra (problemele de conservare şi necesitatea restaurării elementelor de arhitectură şi structurilor din piatră precum portalurile, ancadramentele din piatră ale ferestrelor şi lucarnelor, soclul clădirii din prima curte interioară).

APRILIE– saloanele de recepţie (problemele de conservare şi necesitatea restaurării pachetului, tapetului pe suport de mătase şi a tapetului pe suport de hârtie, deschiderea salonului oriental din aripa de nord).

MAI– faţada secundară a Palatului Brukenthal.

Pentru cei care vor urmări timp de trei luni desfăşurarea campaniei pe site-ul oficial şi facebook-ul muzeului, povestea pe care o propunem va fi descrisă în texte de prezentare, albume foto, informaţii mai puţin cunoscute despre Palatul Brukenthal şi istoria clădirii.

Fiecare modul va fi introdus de un scurt metraj în care este cuprinsă sinteza tematică a lunii.

Filmele au fost realizate cu sprijinul formaţiei Deine Lakaien, Germania, care a oferit poveştii campaniei o voce unică pentru povestitor şi un fond muzical de excepţie.

Brukenthal_restaurare_08 Brukenthal_restaurare_03

Educaţie

Pe lângă materialele cu un conţinut educativ-informativ ce vor fi postate online, Muzeul Naţional Brukenthal desfăşoară în cadrul campaniei 2 proiecte în colaborare cu Liceul de Artă Sibiu, respectiv cu Facultatea de Jurnalistică din cadrul ULBS.

Evenimente

Campania cuprinde expoziţii şi evenimente pentru publicul larg, ce vor fi anunţate la data programării lor. 

Documentele pot fi consultate pe pagina campaniei: 

http://www.brukenthalmuseum.ro/petitie/index.html

Lista demersuri oficiale pentru restaurarea Palatului Brukenthal:

http://www.brukenthalmuseum.ro/petitie/Demersuri%20oficiale%20restaurare%20Palat.pdf

Manifestul campaniei: 

http://www.brukenthalmuseum.ro/petitie/Manifest.RO.pdf

 

PREZENTAREA CAMPANIEI PENTRU PUBLIC

O poveste tristă şi totuşi … nu doar o poveste

White Palace – Dark Story este o poveste din Transilvania; nu despre un castel şi un conte, ci despre un palat şi un baron, nu despre o moştenire misterioasă, ci despre o moştenire publică. Este povestea unui vis vechi de secole a cărui lumină se stinge în zilele noastre.

Palatul Brukenthal şi colecţiile Baronului Samuel von Brukenthal au fost destinate prin testament unei vieţi publice. Din cauza agravării stării de conservare a clădirii, restricţionarea parţială a accesului vizitatorilor este iminentă, palatul apropiindu-se treptat de momentul închiderii porţilor. 

Muzeul Naţional Brukenthal a crescut din rădăcinile Palatului, împărtăşindu-i identitatea. Pentru fiecare dintre noi, Muzeul Naţional Brukenthal va continua să existe. Palatul Brukenthal va exista doar pentru aceia dintre noi dispuşi spre conştiinţă.

În secolul al XVIII-lea, Samuel von Brukenthal scria:

„Nu cred că spiritul lucrurilor se va schimba datorită celor puţini, ci mai degrabă convins că binele se va ridica şi va erupe în curând, cu toată forţa, din această dezordine.”

Între 1 martie şi 31 mai 2015, campania White Palace – Dark Story îşi propune să crească gradul de conştientizare în comunitatea publicului vizitator, dincolo de graniţele locale, naţionale sau chiar europene.

Demonstrează că lumea ignoranţei şi indiferenţei este mică!

Alătură-te campaniei! Semnează petiţia!

Lumea culturală a Palatului Brukenthal este şi moştenirea ta!

 

PREZENTAREA PARTENERULUI CAMPANIEI

Deine Lakaien – magia ademenitoare a muzicii

Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia Brukenthalia au privilegiul de a prezenta formaţia Deine Lakaien ca Partener Unic al campaniei White Palace – Dark Story!

Nu există poveste fără magie, iar cea mai puternică magie este muzica.

Cuvintele şi imaginile pot descrie umbrele unei existenţe, muzica poate chema realitatea în lumină pentru că nu se adresează minţii şi ochilor, ci sufletului.

După susţinerea unui concert de succes în anul 2013 în Palatul Brukenthal, duo-ul german Deine Lakaien se alătură campaniei White Palace – Dark Story, oferindu-i suportul muzical şi, mai ales, magia care a făcut ca popularitatea formaţiei să depăşească graniţele europene, ajungând până în Japonia şi China.     

Activă din 1985, Deine Lakaien este formată din Alexander Veljanov – voce şi Ernst Horn – compozitor şi multi-instrumentist. Stilul formaţiei este clasificat în general ca Dark Wave, fiind caracterizat de diversitate stilistică, receptând influenţe din muzica clasică, pop şi elemente ale avangardei.

De-a lungul timpului, Ernst Horn şi Alexander Veljanov au dezvoltat concepte diferite de abordare a concertelor, de la sintetizatoare şi chitară electrică la concertele acustic de voce şi pian sau la concerte grandioase precum cele susţinute alături de Neuen Philharmonie Frankfurt.

Palatul Brukenthal

Elemente decorativ-arhitecturale şi artistice realizate din piatră

Portalul faţadei principale

Ancadramentele căilor de acces, parter

Ancadramente ferestre

Ancadramente lucarne

Soclul,faţada principala şi prima curte interioară

Portalul cu atlanţi între prima şi cea de a doua curte interioară

 

Starea de conservare

Realizate din piatră calcaroasă, elementele mai sus menţionate pot fi datate cu mai bine de 200 de ani în urmă.

Deteriorările suferite de-a lungul timpului au cauze diverse:

1. degradări specifice, urmare a unei îmbătrâniri fireşti

Efectele fenomenului de îngheţ-dezgheţ, acţiunea de vaporizare a apei din material, a recristalizării sărurilor şi a forţei eoliene au produs până în prima jumătate a secolului trecut degradări specifice rocilor sedimentare. Aceste efecte s-au materializat în dezagregare granulară de suprafaţă si început de clivare superficială, fapt ce a rezultat în suprafeţe de piatră cu porii deschişi, sensibile la acţiunea factorilor de mediu.

2. cauze fizico-chimice provocate de factorii atmosferici sau de microclimat (temperatură, umiditate, poluare).

Din a doua jumătate a secolului trecut şi până în prezent trebuie luată în considerare poluarea ca factor de degradare. Produsă de activitatea industrială şi traficul rutier, poluarea accelerează procesul de degradare prin acţiunea ploilor acide.

Fenomenul de ceaţă prelungită din anotimpurile reci a determinat o parte dintre cele mai grave efecte prin pătrunderea în structura pietrei a unor mari cantităţi de substanţe nocive, gaze şi pulberi ce au declanşat degradarea fizico-chimică evolutivă a pietrei. Consecinţele acestor degradări pot fi observate mai ales în zona dinspre Piaţa Mare, dar şi în prima curte interioară unde sunt identificate suprafeţe cu pierderi (cantitative şi calitative) de material. Această acţiune se produce de la exterior spre interior prin clivare profundă şi decimentare.

3. intervenţii necorespunzătoare

Celor de mai sus li se adaugă intervenţii necorespunzătoare, ireversibile sau incompatibile cu piatra, realizate de-a lungul timpului: reparaţii şi modificări, plombe şi acoperiri cu lapte de ciment care au estompat amprenta meşterului pietrar (urmele de unealtă).

 rsz_21weikert1247_b

Necesitatea lucrărilor de conservare si restaurare

Degradările fizico-chimice ale structurilor şi elementelor din piatră sunt în momentul de faţă într-un stadiu evolutiv, având un ritm accelerat.

Materialul suport – piatra de tip sedimentar – nu mai prezintă rezistenţa mecanică pentru fragmentul de material purtător de informaţie, lăsând doar posibilitatea de a se realiza o restaurare de tip replică, fără martor in situ şi fără patină nobilă.  

Elementele profilate precum cornişe si glafuri se află într-o stare avansată de degradare, pierzându-şi funcţia de lacrimar si de protecţie pentru întreg ansamblul situat în poziţie secundară.

Concluzii

În scurt timp, o  bună parte din întreg programul arhitectural din piatră va suferi pierderi ireversibile, iar palatul în ansamblul său îşi va pierde identitatea arhitecturală.

Operaţiile de conservare-restaurare reprezintă un proces laborios şi de lungă durată, iar lucrările ar trebui demarate de urgenţă. In acest scop se poate începe cu intervenţii de conservare pasivă pe elementele cu prioritate.

Források: a Brukenthal Múzeum Közleménye, turnulsfatului.ro, marosvasarhelyiradio.ro

 
 
 
Oldal teteje