• Magyar
  • Román

Nagyszeben iskolái

2007-03-07 05:49

Nagyszeben első iskolájáról, amely a mai Brukenthal Líceum helyén állt, 1380-ból maradtak fenn írásos feljegyzések,! a történészek úgy tartják, hogy ez volt az első kelet-európai iskola. A 14. századi nagyszebeni törvénykönyvben az állt, hogy az egyház keretei között kötelező az oktatás. Románia első könyvtárát is Nagyszebenben alapították 1557-ben, amikor a német közösség száz aranyra vásárolt könyvet.

A domonkosrendi szerzetesek kolostorában 1711-ben épít fel a város egy német iskolát, amely később az orsolyarend fennhatósága alá kerül, ma pedig a Tanítóképző Kollégium épülete. Georg Legradi nyitja meg az első magyar iskola kapuit 1723-ban. 1774-ben felépül a katolikus gimnázium, röviddel utána megnyílik a város első könyvesboltja Martin Hochmeister báró jóvoltából. Az evangélikus gimnázium, amely ma a Brukenthal Líceum nevet viseli 1782-ben alakult meg.

Nagyszeben egyetemi város, a felsőoktatás gyökerei 1844-ben lelhetőek fel, amikor létrehozzák a Szász Jogi Akadémiát, amelynek 1864-től működik egy román tagozata is. A Bécsi Döntés után, amikor Románia elveszíti területének egyharmadát, a Kolozsvári Egyetem néhány fakultása leköltözik Nagyszebenbe, ezek közül legismertebb az Orvosi Kar volt. Ugyancsak a Kolozsvári egyetem részeként kap helyet Nagyszebenben 1969-ben a Történelem Kar, majd 1971-ben már Filológia Kar is működik a városban.

Önálló egyetem 1990-ben alakul Nagyszebenben, amely a meglévő karokat egyesítve jött létre és 1995-ben felvette Lucian Blaga nevét.

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje